Defensem els nostres drets, lluitant aturarem les retallades!

El model neoliberal que havia caracteritzat el sistema econòmic dels països desenvolupats els últims 30 anys ha esclatat, portant-nos a la crisi més severa que hagi conegut el capitalisme des de la de l’any 1929. Les retallades dels governs de Barcelona i Madrid, lluny de fer-nos sortir de la crisi, insisteixen en un model econòmic -el dels mercats financers totpoderosos, el de l’especulació urbanística, el de l’acomiadament lliure…- que s’ha demostrat nefast, i condemnen més i més catalanes i catalans a l’exclusió i la misèria. Les “receptes d’austeritat” mantenen els privilegis de bancs, monopolis i corporacions que han causat la crisi, i pretenen fer-nos pagar la factura de la recessió a les classes populars.

Les retallades frenen l’economia i generen atur: com que el sector públic gasta menys i no es compren els productes de les empreses, aquestes acomiaden treballadors, augmentant el nombre d’aturats, abocant més gent a la misèria i generant un cercle viciós de depressió econòmica. Les polítiques de retallades de CiU i PP han aconseguit que l’atur hagi crescut en un any un 9,17% a Catalunya, i a Palautordera ja són 740 les persones que voldrien tenir feina i no en tenen, 27 aturats més que aquest desembre. En una situació tan dramàtica en què 1 de cada 5 habitants de Catalunya es troba sota el llindar de la pobresa, les retallades posen en risc els serveis públics i debiliten un estat de benestar ja prou precari.

Retallar la sanitat mata

Les retallades d’un 14% a la sanitat, comporten agreujar una situació ja de per si nefasta, ja que els Països Catalans estem molt per sota de la mitjana de la Unió Europea pel què fa a despesa sanitària. S’han tancat llits i plantes senceres d’hospitals, s’ha eliminat el servei nocturn d’urgències a 56 CAPs, s’ha retallat un 7,41% el salari dels treballadors, se n’ha reduït el nombre en 7.000…

Retallant l’ensenyament hipotequen el nostre futur

A la retallada del 7,4% en el pressupost d’ensenyament de l’any 2011 s’hi ha d’afegir una nova retallada prevista del 4,8% aquest any. S’han paralitzat obres de nous centres escolars, s’ha aprofundit en la massificació a les aules i en els barracons, s’han reduït les places per especialistes i s’han suprimit aules d’acollida que necessitem per integrar els alumnes nouvinguts. La retallada del 16% del pressupost a les universitats el 2011 la van voler compensar amb un augment de les taxes del 7,6%, fent encara més difícil l’accés a l’ensenyament superior a aquells alumnes amb rendes més baixes, i el 2012 volen seguir retallant i augmentant les taxes.

 Ens fan pagar la crisi a les classes populars

No satisfets reduint despeses, pretenen carregar-nos el mort de la crisi augmentant els preus de productes i serveis bàsics: transport, receptes farmacèutiques, aigua…, apujant-nos els impostos, congelant el salari mínim…

Els últims 10 anys, els preus (IPC) han augmentat un 12%, mentre que els del transport públic han crescut un 38%. El preu del bitllet senzill de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és dels més alts d’Europa (2€), quan l’atur ronda el 20% de la població i els salaris dels que tenen feina cada vegada són més baixos.

A més a més, el nou govern del PP, amb suport de CiU, congela el salari mínim i preveu una reforma laboral extremadament agressiva amb els drets dels treballadors.

LES RETALLADES ES PODEN ATURAR!

Que paguin els bancs que han causat la crisi

Els darrers anys s’han donat ajudes multimilionàries a bancs i caixes. S’haurien de nacionalitzar els bancs rescatats: no és just que privatitzin els beneficis en temps de bonança i que les pèrdues es cobreixin amb diners dels nostres impostos.  S’han de regular les operacions especulatives amb la introducció de l’anomenada “Taxa Tobin”. S’ha de crear un impost sobre els dipòsits milionaris de les entitats financeres: depenent del tipus, aquest impost podria recaptar 500 milions d’€.

Progressivitat fiscal

I no pas com ara. No és cert que es paguin massa impostos. Les classes populars paguem massa a través dels impostos al consum i sobre la renda, però els impostos que graven el capital i la riquesa s’han anat reformant per tal que els rics estiguin eximits de pagar cada cop més. Reinstaurant l’impost de successions per tal que el paguin només les famílies més riques de Catalunya es podrien recaptar 130 milions d’€.

Combatre el frau fiscal

El frau fiscal a Catalunya es calcula un 10% superior que la mitjana europea. Està xifrat en el 5,5% del PIB: més de 10.000 milions d’€ que els rics ens estafen cada any. Amb polítiques serioses per combatre’l, només que s’aconseguís reduir-lo als nivells europeus, n’hi hauria prou per pagar gairebé un any de retallades del Govern d’Artur Mas.

Sobirania econòmica

A més del que ens roben els rics, als Països Catalans tenim un altre problema: l’espoliació a què ens sotmet Espanya, que abans de la crisi era del voltant dels 30.000 milions d’€ anuals. En el cas del Principat de Catalunya, aquest espoli és d’aproximadament un 8% del PIB, és a dir, més de 16.000 milions d’€ que cada any se’n van a Espanya i no tornen. El pacte fiscal que hipòcritament defensen els mateixos que retallen és una enganyifa: només amb la independència podrem disposar dels recursos que generem i destinar-los a les necessitats de la majoria i no als interessos privats d’uns quants.

LLAVORS, PER QUÈ RETALLEN?

Les retallades de CiU i PP no són pas cap “obligació tècnica”, sinó que responen a una decisió política: entre fer pagar els qui més tenen o fer pagar el poble treballador, prefereixen beneficiar els rics. Així doncs, les retallades són una expressió d’un conflicte d’interessos al si de la societat: la lluita entre les classes que tenen el control de l’estat i de l’economia, i les classes que només tenim el nostre esforç per tirar endavant.

Per aturar les retallades de drets, ara és l’hora d’organitzar la resposta social: al poble, al lloc de treball, a l’escola o a la universitat; organitzem-nos i construïm el poder popular! Les retallades només s’aturaran lluitant!

ORGANITZA’T,  MOU-TE, PREN CONSCIÈNCIA I ACTUA!

Quant a ajesbarzer

Independència i socialisme
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s